Retraite Inzichtmeditatie vrijdag 15 – zaterdag 23 december 2017

INFO

Wanneer: van vrijdag 15 – zaterdag 23 december 2017

Waar: Zencentrum Noorder Poort te Wapserveen (Dr)


Online aanmelden of het aanmeldingsformulier (pdf) uitprinten en opsturen.

Meer informatie: Jetty Heynekamp, tel. 0594-621807
of klik hier voor e-mailcontact.

Van vrijdag 15 – zaterdag 23 december 2017 zal er een 8 etmalen durende vipassana meditatieretraite worden georganiseerd in het mooie, landelijk gelegen Zencentrum Noorder Poort te Wapserveen (Dr).

zencentrum-noorderpoort

Vipassana- of inzichtmeditatie is een techniek die stamt uit het boeddhisme zoals dat met name in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. In deze meditatievorm staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness centraal; het leren aanschouwen wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen, rationeel analyseren of verklaren van wat waargenomen wordt.
Tegenwoordig wordt mindfulness in de gezondheidszorg zeer succesvol toegepast bij chronische pijn en stress, vermoeidheid en depressie. Je kunt het beschouwen als een lichamelijk, mentaal, zintuiglijk en emotioneel bewustwordingsproces, waarbij je op een eenvoudige manier de kracht van opmerkzaamheid leert ontwikkelen. Inzicht, een betere energiehuishouding en innerlijke vrijheid zijn het resultaat.

meditatiehoudingen

Het programma:
Er wordt gemediteerd volgens een vaststaand gezamenlijk meditatieprogramma, met periodes van zit- en loopmeditatie en informele meditatieoefeningen, zoals ligmeditatie of het maken van buigoefeningen. Als extra ondersteuning in de beoefening worden oefeningen aangereikt m.b.t. mildheid- of mettā-meditatie. In overleg met de begeleider kun je echter ook een individueel opgesteld meditatieprogramma volgen, waarbij meer rekening gehouden wordt met individuele behoeftes en eventuele gezondheidsbeperkingen. De retraite vindt plaats in stilte. De begeleiding bestaat uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie. Daarnaast worden dagelijks (facultatief) enkele mindfulness-yogaoefeningen begeleid en zijn er individuele en groepsmatige uitwisselingsgesprekken over het meditatieproces.

 

jettyJetty Heynekamp (geb. ’57) is moeder van twee kinderen en is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer via het Instituut voor Mindfulness (IvM).

Jetty verzorgt tijdens de retraite naast de praktische organisatie ook ‘mindful bewegen’ en houdingsadviezen.

Frits Koster (geb. ’57) is in 1979 in aanraking gekomen met inzichtmeditatie. Hij heeft ruim vijf jaar als boeddhistische monnik in Zuidoost Azië gewoond en begeleidt meditatie-activiteiten in binnen- en buitenland. Frits werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen en is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en omringende landen. Hij is auteur van diverse boeken (uitg. Asoka en Boom).

PRAKTISCHE INFORMATIE
Data en tijden: De retraite begint vrijdag 15 december 2017 om 20.00 u. (entree vanaf 17.00 u.) en eindigt zaterdag 23 december om 14.00 u.
Plaats: Zencentrum Noorder Poort, Butenweg 1, 8351 GC Wapserveen (tel. 0521-321204)
Begeleiding: Frits Koster (Inzichtmeditatie) en Jetty Heynekamp (Organisatie).
Kosten:
  • Een plek op een tweepersoonskamer: hiervoor bedragen de kosten € 672 voor de gehele retraite. Hiervan is € 446,40 voor het verblijf (incl. 6% BTW) en € 225,60 voor de organisatie- en begeleidingskosten (incl. 21% BTW).
  • Een eenpersoonskamer: hiervoor rekent de Noorder Poort € 20 per nacht (incl. 6% BTW) extra.
  • Als in het centrum zelf geen kamers meer beschikbaar zijn dan kan gekeken worden naar overnachting in een pension op 200/300 meter afstand van het centrum. Er zijn daar een- en tweepersoonskamers beschikbaar. Hier worden geen meerkosten voor gerekend.
  • De prijzen voor het verblijf zijn inclusief koffie, thee en vegetarische maaltijden. Dekbedden, kussens, beddengoed en handdoeken worden verstrekt door het centrum (of het b&b).
Diëten: Wat betreft diëten hanteert de Noorder Poort een strikt beleid. Er zal alleen met diëten op voorschrift van een medisch specialist rekening worden gehouden, ook dan graag in overleg. Dit omdat de keuken van de Noorder Poort niet is uitgerust om rekening te houden met uitgebreide dieetvoorschriften.
Bijzonderheden: Neem voor het gemak zelf sloffen, stevige (sport)schoenen, een klokje, een omslagdoek of deken en warme, gemakkelijk zittende kledij mee.
Meer info: Meer informatie kan verkregen worden via Jetty Heynekamp, tel. 0594-621807 of klik hier voor e-mailcontact.
Zie ook www.mindfulnesstraining.nl en www.fritskoster.nl.
Opgave: Om te kunnen weten of de retraite doorgang kan vinden graag z.s.m. aanmelden als je mee wilt doen. Je kunt dit online doen of hiervoor het pdf bestand met aanmeldingsformulier invullen en opsturen. Je opgave is pas geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150, te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘dec2017NP’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag dan worden overgemaakt.
Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf op de Noorder Poort.
Annulering: Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we dezelfde regel als het gastcentrum: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 25 administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite wordt 80% van het deelnametarief in rekening gebracht.

ONLINE AANMELDINGSFORMULIER

Ik wens mee te doen aan de retraite Inzichtmeditatie van 15 – 23 december 2017

‘Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen – om welke reden dan ook – niet kan of niet wil doen, ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleiders niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.’
Voornaam en achternaam:
M / V ManVrouw
Geboortedatum:
Indien van toepassing:bedrijfsnaam:
Telefoon:
Adres (straat en huisnummer):
Woonplaats: (postcode en stad):
E-mailadres:
Beroep/dagbesteding:
Meditatie-ervaring: methode(s), waar bij wie, sinds hoe lang, regelmaat):
Eventueel dieet - (alleen op medische indicatie, graag een beschrijving invoegen)
Kosten :
Opmerkingen:
Naam en (mobiel) telefoonnummer contactpersoon bij eventuele noodgevallen:
Datum:
 

N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.

N.B. Je aanmelding is pas geldig als dit formulier digitaal of per post is verzonden en als de aanbetaling van € 150 is geregeld. Deze kan gestort worden op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘dec2017NP’.

N.B. Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 25,- administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite wordt 80% van het deelnametarief in rekening gebracht.