Retraite Mindfulness en Mededogen woensdag 3 – zondag 7 januari 2018

INFO

Wanneer: Van woensdag 3 – zondag 7 januari 2018

Waar: Huize Elisabeth te Denekamp


Download het info- en aanmeldingsformulier pdf

of meldt u hieronder on-line aan.

Meer informatie: Jetty Heynekamp,

tel. 0594-621807 of info@mindfulnesstraining.nl

Van woensdag 3 – zondag 7 januari 2018 zal er een 4 etmalen durende meditatieretraite worden georganiseerd in Huize Elisabeth te Denekamp. In deze retraite staat het ontwikkelen van mindfulness en mededogen centraal.

Mindfulness: Dit is het vermogen op te merken wat zich in het nu voordoet, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat waargenomen wordt. Het is het gewaar zijn van een ervaring, terwijl deze plaatsvindt. Training van dit gewaar zijn staat tegenwoordig bekend onder de naam mindfulnesstraining en word zeer succesvol toegepast bij o.a. chronische pijn en stress, vermoeidheid en depressie. Met het beoefenen van opmerkzaamheid of mindfulness wordt een bewustwordingproces in gang gezet, waarmee inzicht, een betere energiehuishouding en innerlijke vrijheid tot ontwikkeling komen.

Mededogen: Het (h)erkennen van pijn en lijden is mindfulness, het vriendelijk en mededogend naar onszelf zijn temidden hiervan is compassie of mildheid. Compassie zorgt voor zachtheid bij het ervaren van ongemak en lijden, waar we gemakkelijk neigen tot verharding.

Het programma: Er wordt gemediteerd volgens een vaststaand gezamenlijk meditatieprogramma, met periodes van zit- en loopmeditatie en informele meditatieoefeningen, zoals ligmeditatie of het maken van buigoefeningen. In overleg met de begeleiders kan ook een individueel opgesteld meditatieprogramma gevolgd worden, waarbij meer rekening gehouden wordt met eventuele gezondheidsbeperkingen en daaruit voortvloeiende behoeftes.

De retraite vindt plaats in stilte. De begeleiding (door Frits Koster en Marij Geurts) bestaat uit regelmatige inleidingen met betrekking tot het beoefenen van formele en informele meditatie. Hierbij wordt een link gelegd tussen meditatieve ervaringen en aspecten uit de boeddhistische psychologie. Daarnaast zijn er dagelijkse uitwisselingsgesprekken met een van de begeleiders. Als ondersteuning wordt mindfulnessyoga aangeboden.


Frits Koster is in 1979 in aanraking gekomen met inzichtmeditatie. Hij heeft zes jaar als boeddhistisch monnik in Zuidoost Azië gemediteerd en gestudeerd. Frits is uitgetreden in 1994 en begeleidt meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt hij als mindfulness- en compassietrainer bij de GGZ en is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en omringende landen. Frits is auteur van diverse boeken (uitgeverij Asoka en Boom). Voor meer  info zie www.fritskoster.nl.


Marij Geurts  begon in 1998 en met het intensief beoefenen van inzichtmeditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Sinds 2008 volgt zij jaarlijks lange retraites in IMS/Barre, USA. Zij is MBSR trainer in het onderwijs. Eerder begeleidde zij introductie-cursussen vipassana meditatie en dhammaleerdagen in Nijmegen. Momenteel begeleidt zij retraites, is kerndocent in de dhammaverdiepingscursus (DVC) en begeleidt een meditatie-studiegroep voor ervaren mediterenden vanuit haar eigen practijk. Zij begeleidt mensen bij levens(loop) vragen en hun spirituele zoektocht en heeft ook een achtergrond in o.a. psychosynthese en de diamondapproach/ridhwanschool. Voor meer info zie www.marijgeurts.nl.


Jetty Heynekamp is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer via het Instituut voor Mindfulness (IvM). Jetty verzorgt tijdens de retraite naast de praktische organisatie ook het ‘mindful bewegen’ en houdingsadviezen. Zie www.mindfulnesstraining.nl.


Data: Woensdag 3 januari 15.00 uur (entree vanaf 14.00 uur) t/m zondag 7 januari 14.00 uur.
Plaats: Huize Elisabeth, Gravenallee 11, 7591 PE Denekamp (tel. 0541–753256 (op werkdagen van 9.00 -12.00).
Begeleiding:
Marij Geurts, Frits Koster en Jetty Heynekamp
Kosten:
  • De kosten bedragen € 595 voor de gehele retraite. Hiervan is € 340 voor het verblijf op een eenpersoonskamer. WC en douche-gelegenheid zijn op de gang. Er worden vegetarische maaltijden geserveerd. Voor de organisatie en de begeleiding wordt € 255 gerekend.
  • Alle bedragen zijn inclusief BTW 21%.
  • Dekbedden, kussens en beddengoed worden verstrekt door het centrum; een handdoekenset kan gehuurd worden à € 4.
Meer info: Via Jetty Heynekamp (tel. 0594-621807 of info@mindfulnesstraining.nl. Zie ook www.mindfulnesstraining.nl.
Opgave: Graag z.s.m. aanmelden als je mee wilt doen. Je kunt hiervoor het digitale aanmeldingsformulier hieronder invullen en verzenden of dit verzorgen via het bijgevoegde pdf-bestand.  Je opgave is pas geldig na een aanbetaling van € 150, te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘Jan 2018. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het resterende bedrag dan worden overgemaakt voor aanvang van de retraite.
Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf in Huize Elisabeth.

AANMELDINGSFORMULIER
Ik wens mee te doen aan de retraite Mindfulness en Mededogen van 3-7 januari 2018.
‘Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen – om welke reden dan ook – niet kan of niet wil doen, ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleiders niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.’
Voornaam en achternaam:
M / V ManVrouw
Geboortedatum:
Indien van toepassing:bedrijfsnaam:
Telefoon:
Adres (straat en huisnummer):
Postcode:
Woonplaats:
E-mailadres:
Beroep/dagbesteding:
Meditatie-ervaring in het kort:
Eventueel dieet - (alleen op medische indicatie, graag een beschrijving toevoegen):
Ik wens mee te doen aan de retraite van 3-7 januari 2018 en stem in met de kosten van €595. Hiervan wordt €340 gerekend voor het verblijf en €255 voor de begeleiding en organisatie; alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.
Ik doe mee (aankruisen wat van toepassing is): Op open inschrijving.Vanuit de opleiding tot mindfulnesstrainer via de Radboud Universiteit.
Opmerkingen:
Naam en (mobiel) telefoonnummer contactpersoon bij eventuele noodgevallen:
Datum:
 
N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.
N.B. Je aanmelding is geldig als de aanbetaling van € 150 is overgemaakt op IBAN-nummer NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘Jan 2018′. Daarnaast behoort het aanmeldingsformulier (digitaal) ingevuld en verzonden te zijn.
N.B. Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 30 administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite wordt 80% van het deelnametarief in rekening gebracht.