Vipassana meditatieretraite dinsdag 10 – zondag 15 oktober 2017 Wapserveen

INFO

Wanneer: Van dinsdag 10 – zondag 15 oktober 2017

Waar: Zencentrum Noorder Poort te Wapserveen (Dr)

Kosten: zie hier


Download het aanmeldingsformulier als pdf of meld je hieronder on-line aan.

Meer informatie: Jetty Heynekamp, tel. 0594-621807
of  klik hier voor e-mailcontact.

Van dinsdag 10 – zondag 15 oktober 2017 zal er een 5 etmalen durende vipassana meditatieretraite worden georganiseerd in het mooie, landelijk gelegen Zencentrum Noorder Poort te Wapserveen (Dr).

zencentrum-noorderpoort

Vipassana- of inzichtmeditatie is een techniek die stamt uit het boeddhisme zoals dat met name in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. In deze meditatievorm staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness centraal; het leren aanschouwen wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen, rationeel analyseren of verklaren van wat waargenomen wordt.
Tegenwoordig wordt mindfulness in de gezondheidszorg zeer succesvol toegepast bij chronische pijn en stress, vermoeidheid en depressie. Je kunt het beschouwen als een lichamelijk, mentaal, zintuiglijk en emotioneel bewustwordingsproces, waarbij je op een eenvoudige manier de kracht van opmerkzaamheid leert ontwikkelen. Inzicht, een betere energiehuishouding en innerlijke vrijheid zijn het resultaat.

meditatiehoudingen

Het programma:
Er wordt gemediteerd volgens een vaststaand gezamenlijk meditatieprogramma, met periodes van zit- en loopmeditatie en informele meditatieoefeningen, zoals ligmeditatie of het maken van buigoefeningen. Als extra ondersteuning in de beoefening worden oefeningen aangereikt m.b.t. mildheid- of mettā-meditatie.
In overleg met de begeleider kun je echter ook een individueel opgesteld meditatieprogramma volgen, waarbij meer rekening gehouden wordt met individuele behoeftes en eventuele gezondheidsbeperkingen. De retraite vindt plaats in stilte. De begeleiding bestaat uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie. Daarnaast wordt er dagelijks (facultatief) een sessie ‘mindful bewegen’ begeleid zijn er individuele en groepsmatige uitwisselingsgesprekken over het meditatieproces.

jettyJetty Heynekamp (geb. ’57) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer via het Instituut voor Mindfulness (IvM).
Jetty verzorgt tijdens de retraite naast de praktische organisatie ook een dagelijkse sessie ‘mindful bewegen’ en houdingsadviezen.

Frits Koster (geb. ’57) is in 1979 in aanraking gekomen met inzichtmeditatie. Hij heeft vijf jaar als boeddhistische monnik in Zuidoost Azië geleefd en begeleidt meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt hij als mindfulness- en compassietrainer bij Lentis (CIP)  en als docent bij opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer  in Nederland en omringende landen. Frits is auteur van diverse boeken (uitg. Asoka en Boom).

Aanvang: De retraite begint dinsdag 10 oktober 2017 om 20.00 uur (entree vanaf 17.00 uur) en eindigt zondag 15 oktober om 14.00 uur.
Plaats: Zencentrum Noorder Poort, Butenweg 1, 8351 GC Wapserveen (tel. 0521-321204).
Begeleiding: Frits Koster en Jetty Heynekamp.
Kosten:
  • Een plek op een tweepersoonskamer: hiervoor bedragen de kosten € 444 voor de gehele retraite. Hiervan is € 279 voor het verblijf (incl. 6% BTW) en € 165 voor de organisatie- en begeleidingskosten (incl. 21% BTW.
  • Een eenpersoonskamer: hiervoor rekent de Noorder Poort € 20 per nacht extra (incl. 6% BTW).
  • Als in het centrum zelf geen kamers meer beschikbaar zijn dan kan gekeken worden naar overnachting op een eenvoudig logeeradres op 300 meter afstand van het centrum. Er zijn daar een- en tweepersoonskamers beschikbaar. Er zijn geen meerkosten verbonden aan het verblijf op het logeeradres.
  • De prijzen voor het verblijf zijn inclusief koffie, thee en vegetarische maaltijden. Dekbedden, kussens, beddengoed en handdoeken worden verstrekt door het centrum (of het logeeradres).
Diëten: Wat betreft diëten hanteert de Noorder Poort een strikt beleid. Er zal alleen met diëten op voorschrift van een medisch specialist rekening worden gehouden, ook dan graag in overleg. Dit omdat de keuken van de Noorder Poort niet is uitgerust om rekening te houden met uitgebreide dieetvoorschriften.
Bijzonderheden: Neem voor het gemak zelf sloffen, stevige (sport)schoenen, een klokje, een omslagdoek of deken en warme, gemakkelijk zittende kledij mee.
Meer info: Meer informatie kan verkregen worden via Jetty Heynekamp, info@mindfulnesstraining.nl of 0594-621807). Zie ook www.fritskoster.nl.
Opgave: Om te kunnen weten of de retraite doorgang kan vinden graag z.s.m. aanmelden als je mee wilt doen. Je kunt dit online (hieronder) doen of hiervoor het pdf-bestand met aanmeldingsformulier invullen en opsturen. Je opgave is pas geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150, te storten op IBAN-nummer: NL03SNSB0858403447 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘okt 2017’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag dan worden overgemaakt.
Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf op de Noorder Poort.

AANMELDINGSFORMULIER
Ik wens mee te doen aan de retraite van dinsdag 10 – zondag 15 oktober 2017
‘Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen – om welke reden dan ook – niet kan of niet wil doen, ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleiders niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.’
Voornaam en achternaam:
M / V ManVrouw
Geboortedatum:
Indien van toepassing:bedrijfsnaam:
Telefoon:
Adres (straat en huisnummer):
Postcode:
Woonplaats: (postcode en stad):
E-mailadres:
Beroep/dagbesteding:
Meditatie-ervaring in het kort (methode(s), waar bij wie, sinds hoe lang, regelmaat):
Eventueel dieet (alleen op medische indicatie):
Contactpersoon en (mobiel) telefoonnummer bij noodgevallen:
Kosten :
Datum:
 

N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.

N.B. Je aanmelding is pas geldig als de aanbetaling van € 150 is geregeld, te storten op IBAN-nummer: NL03SNSB0858403447 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘okt 2017’. Daarnaast dient dit formulier digitaal of per post verzonden te worden. Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 25,- administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite wordt 80% van het deelnametarief in rekening gebracht.