Online Meditatiedag Mildheid & Mindfulness 4 september 2021

logo leidenlogo khanti2

Zaterdag 4 september 2021 zal een online meditatiedag ‘Mildheid & Mindfulness’ worden georganiseerd.

Mildheid: Op de schaal van een ‘welzijnsthermometer’ richt compassie zich op de temperaturen ónder het nulpunt en heeft als wens pijn en lijden te verzachten. Vriendelijkheid richt zich op de temperaturen bóven het nulpunt en streeft naar het bevorderen van het welzijn van onszelf en dat van anderen. Vriendelijkheid en compassie zijn hartverwarmend en kunnen worden samengevat in de term ‘mildheid’. Mildheid maakt het hart open en accepterend, waardoor we vrede kunnen sluiten met onszelf en met de wereld om ons heen.

Mindfulness: Mindfulness of opmerkzaamheid verwijst naar het vermogen erkennend én objectief gewaar te zijn wat zich op het moment in of aan ons voordoet, zonder direct over te hoeven gaan tot het beoordelen of rationeel analyseren van wat wordt waargenomen. De beoefening van mindfulness is eeuwenoud en heeft o.a. een centrale rol bij vipassana- of inzichtmeditatie. Tegenwoordig worden de basisprincipes van mindfulness zeer succesvol toegepast bij chronische pijn en stress, vermoeidheid en depressie. Door milde aandacht kunnen allerlei verwerking- en bewustwordingsprocessen plaatsvinden en kunnen we innerlijke ruimte ervaren.

Tijdens deze online meditatiedag worden verschillende meditatieoefeningen gedaan, zoals zit-, wandel- en ligmeditatie. Er wordt ook enkele keren gebruik gemaakt van interpersoonlijke mindfulnessbeoefening, waarbij in meertallen specifieke thema’s onderzocht kunnen worden middels meditatieve communicatie. Na afloop wordt er gezamenlijk nagepraat over de meditatie-ervaringen. De dag is geschikt voor beginners en voor meer ervaren mediterenden en draagt bij aan een grotere innerlijke vrede en bevrijdend inzicht.


Frits Koster mediteert sinds 1979 en heeft zes jaar als boeddhis­tische monnik gemediteerd en gestudeerd in Zuidoost Azië. In 1994 is Frits uitgetreden. Hij begeleidt meditatieactiviteiten en is auteur van diverse boeken (uitg. Asoka en Boom). Frits werkt als mindfulness- en compassietrainer in de GGZ en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij is aangesloten bij het collectief voor retraitebegeleiders in Nederland; zie www.vipassana.nu. Samen met psychiater Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die een mindfulnesstraining gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven. Voor meer info zie www.fritskoster.nl en www.compassietraining.nl.

Data: Zaterdag 4 september 2021.
Waar en hoe: Online – een Zoomlink wordt enkele dagen van tevoren per mail gestuurd. Je dient te kunnen beschikken over een rustige meditatieplek, een goede internet verbinding en een geschikte laptop of pc. Een Ipad, Tablet of een mobiele telefoon volstaat niet.
Tijden: Van 09.30-13.00 uur (entrée vanaf 09.15 uur) en van 15.00-18.00 uur. Deelname aan alleen de morgen of alleen de middag is niet mogelijk.
Begeleiding: Frits Koster
Kosten: Voor particulieren wordt € 50/60 (naar draagkracht) gerekend.
Meer info: Gertrude Krayenbosch, tel. 06-42580607 of  klik hier voor e-mailcontact. Zie www.mettameditatie.nl voor meer info.
Opgave: Inschrijven is mogelijk door onderstaand aanmeldingsformulier in te vullen en digitaal te verzenden. Daarnaast dient het deelnamebedrag gestort te worden op IBAN-rekeningnummer NL40 INGB 0005 6967 89 van Stichting Khanti te Leiden, o.v.v. ‘sep-2021’. Als het aanmeldingsformulier en het deelnamebedrag ontvangen zijn wordt een bevestigingsmail gestuurd. Als het weekend volgeboekt is volgt er ook een bericht en wordt het deelnamebedrag teruggestort.

Aanmeldingsformulier:

  Voornaam en achternaam:
  M / V ManVrouw
  Geboortedatum:
  Indien van toepassing:bedrijfsnaam:
  Telefoon:
  Adres (straat en huisnummer):
  Woonplaats: (postcode en stad):
  E-mailadres:
  Beroep/dagbesteding:
  Meditatie-ervaring in het kort (methode(s), waar bij wie, sinds hoe lang, regelmaat:
  Ik doe mee aan de online meditatiedag Mildheid & Mindfulness 4 september 2021.
  Ik doe mee voor de volgende kosten (50/60 euro naar draagkracht):
  Opmerkingen:
  Datum: