Workshop Compassie in je leven 31 mei t/m 2 juni 2019 Groesbeek

INFO

Wanneer: vr 31 mei t/m zo 2 juni 2019 (3 dg).

Waar: Conferentieoord de Poort, Groesbeek.

Kosten: zie hier


Meer informatie:
– Jetty Heynekamp: tel. 0594-621807 of info@mindfulnesstraining.nl

O.l.v. Frits Koster & Jetty Heynekamp
voor mensen die werken met mensen

Vrijdagmorgen 31 mei t/m zondagmiddag 2 juni 2019 (drie dagen) zal er een workshop Compassievol leven plaatsvinden in Conferentieoord de Poort, in de bosrijke omgeving tussen Groesbeek en Malden (bij Nijmegen).

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)

Compassie (of mededogen) is het vermogen sensitief te zijn bij pijn en lijden van onszelf en van anderen, en de bereidheid dit te verlichten en te voorkomen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen is. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden en dat is het doel van compassietraining. Compassie vraagt om moed en ruimhartigheid. Beoefening van zelfcompassie is niet egocentrisch maar zorgt juist voor een gezonde relatie met onszelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe.

Achtergrond:
Veel mensen met langdurige of terugkerende gezondheidsproblemen, van welke aard ook, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. Zij kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor zichzelf en anderen te ervaren. Zij kunnen vluchten in isolement of zich storten in bezigheden of relaties die hen niet echt voldoening geven. Gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Soms geven zij wel inzicht maar bereiken onvoldoende het ervaringsniveau (Ik snap het wel, maar voel het niet.) Juist dan valt compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met zichzelf en anderen te ervaren.

Frits Koster heeft samen met Erik van den Brink bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP), onderdeel van Lentis Groningen, een groepsgerichte verdiepingscursus opgezet voor hen die al vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness. Dit programma bestaat uit acht sessies en één extra oefen- of stiltesessie. Deze Compassietraining of Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), biedt een vervolgtraject voor hen die ondervonden hebben dat de cursus MBSR/MBCT hen goed heeft gedaan, maar ook moeite hebben deze in hun leven te integreren en daarbij een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen.

Empathiemoeheid:
Ook onder hulpverleners, die de heilzame werking van mindfulnessbeoefening ontdekt hebben, persoonlijk en/of professioneel, ontstaat in toenemende mate een behoefte aan verdieping. De groeiende werkdruk in de moderne gezondheidszorg gaat niet zelden gepaard met ‘empathiemoeheid’ naar cliënten,  een tekortschietende zelfcompassie en symptomen van een burn-out. Speciaal voor hen die niet in staat zijn een achtweekse training in te passen, is deze workshop een mogelijkheid het programma in een gecondenseerde vorm te volgen.

olifant1

Doelgroep van de workshop:
Gz-psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, (gespecialiseerde) psychiatrisch verpleegkundigen, psychomotorisch therapeuten en andere (G)Gz-professionals. Ook coaches, leraren en andere professionals die werken met mensen zijn van harte welkom. De workshop is vooral geschikt voor hen die al een cursus MBSR/MBCT hebben gevolgd en hun beoefening willen verdiepen. Daarnaast kan de workshop ook een eerste stap zijn tot het zelf individueel of groepsmatig gaan werken met compassiegerichte methodieken. Degenen die trainer willen worden in dit programma, wordt aangeraden om daarna de speciaal daarvoor ontwikkelde scholingsmodules te volgen (1×6 dagen of 2×3 dagen).

Deelnamecriteria:
Als basisvoorwaarde geldt dat deelnemers de cursus MBSR/MBCT/Breathworks hebben gevolgd of minimaal een jaar vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness via een meditatieve traditie.

Doel van de workshop:

 • Het op ervaringsniveau (als deelnemer) kennismaken met de belangrijkste oefeningen van de compassietraining.
 • Het verdiepen van de eigen mindfulnessbeoefening met compassiegerichte perspectieven.
 • Een gedeelte van het weekend zal plaatsvinden in stilte/retraitesfeer, om ervaringen in stilte te kunnen verwerken en uit te kunnen rusten.

Inhoud:
Naast het verder trainen van mindfulness komt het volgende aan bod:

 • Het valideren van pijn en lijden.
 • Hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.
 • ‘Wat we niet gekozen hebben is niet onze fout’.
 • Inzicht in drie centrale emotieregulatiesystemen, het gevaar-, jaag- en zorg/kalmeringssysteem.
 • Tend & befriend: een vierde reactie op stress, naast fight, flight & freeze.
 • Bestanddelen van zelf-compassie en antidota tegen zelfhaat, zelfisolatie & over-identificatie: respectievelijk self-kindness, common humanity & mindfulness.
 • Hoe de emotieregulatiesystemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bijvoorbeeld door schaamte, zelfkritiek en ‘de innerlijke criticus’.
 • Hoe het voorstellingsvermogen de beoefening kan ondersteunen en hoe training in compassie en de ontwikkeling van een ‘innerlijke helper’ de balans helpen herstellen.
 • Het ontwikkelen van de compassiemodus met behulp van de zintuigen, aandacht geven, voelen, redeneren, het voorstellingsvermogen en gedrag.
 • Wat bijdraagt aan geluk en de Vier Levensvrienden: vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.
 • Dagelijks zal facultatief een sessie mindful bewegen worden aangeboden door Jetty Heynekamp.

Data en tijden:

 • De workshop begint vrijdagmorgen 31 mei om 10 uur (entrée vanaf 9.30 uur). De workshop eindigt zondag 2 juni om 16 uur.
 • Tijden: vrijdag van 10-17 uur; zaterdag van 9-17 uur en zondag van 9-16 uur.

Locatie:
Conferentieoord De Poort, Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek. Tel:  024-3971204. E-mail: info@depoort.org. Zie www.depoort.org.

Kosten:

 • De kosten bedragen € 385 inclusief een dagelijkse lunch, koffie/thee en handouts. De kosten zijn inclusief btw 21%.
 • Overnachting: je kunt via www.depoort.org zelf een kamer reserveren als je bij De Poort wilt overnachten. Overnachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.
 • Het is mogelijk om het hulpboek Compassie in je leven (Boom, 2015) en/of het boek Compassievol leven (Boom, 2016 vierde herziene druk) ter plekke te kopen met 15% korting.

Accreditatie:
Omdat het een ervaringsgerichte cursus betreft en om de kosten bescheiden te houden, zal geen accreditatie worden aangevraagd. Er wordt na afloop een bewijs van deelname uitgereikt voor 19 scholingsuren.

Onderbouwing:
De training is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie, en is geïnspireerd onder meer op het werk van Paul Gilbert (The Compassionate Mind, Constable 2009), Christopher Germer (Mindfulness en Zelfcompassie, Nieuwezijds, 2012) en Kristin Neff (Zelfcompassie, De Bezige Bij 2011) en Barbara Fredrickson (Liefde 2.0, Lannoo, 2013).


Frits Koster, psychiatrisch verpleegkundige en mindfulnesstrainer, verbleef 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij o.a. boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (Asoka) en heeft jarenlange ervaring als meditatieleraar. Hij is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Frits volgde scholing in Compassion Focused Therapy en in Mindful Self-Compassion. Hij werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP), Lentis, Groningen en verzorgt daar trainingen voor zowel cliënten als hulpverleners in de GGz.Hij is auteur van diverse boeken (uitgeverij Asoka). Samen met Erik van den Brink heeft hij Compassievol leven (Boom, 2016 herziene 4e druk) en het hulpboek Compassie in je leven (Boom, 2015) geschreven. Deze boeken zijn en worden inmiddels in diverse talen en landen uitgebracht. Zie www.fritskoster.nl en www.compassietraining.nl.


Jetty Heynekamp (geb. ’57) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen.
Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer via het Instituut voor Mindfulness (IvM). Zij heeft samen met haar man Frits het Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness opgezet, van waaruit zij meditatieretraites verzorgen in binnen- en buitenland.

Jetty verzorgt tijdens de workshop naast de praktische organisatie ook het ‘mindful bewegen’. Zie www.mindfulnesstraining.nl.


Meer informatie:
Meer informatie kan verkregen worden via Jetty Heynekamp: tel. 0594-621807 of e-mailadres info@mindfulnesstraining.nl.

Data: Van vrijdagmorgen 31 mei t/m zondagmiddag 2 juni 2019.
Aanvang: Je bent vrijdag welkom v.a. 9.30 uur; het formele programma begint om 10.00 uur.
Het weekend eindigt zondag om 16.00 uur.
Plaats: Conferentieoord De Poort, Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek. Tel:  024-3971204. E-mail: info@depoort.org. Zie www.depoort.org.
Begeleiding: Frits Koster  en Jetty Heynekamp.
Kosten:
 • € 385 inclusief een dagelijkse lunch, koffie/thee en handouts. De kosten zijn inclusief btw 21%.
 • Overnachting: je kunt via www.depoort.org zelf een kamer reserveren als je bij De Poort wilt overnachten. Overnachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.
 • Het is mogelijk om het hulpboek Compassie in je leven (Boom, 2015) en/of het boek Compassievol leven (Boom, 2016 vierde herziene druk) ter plekke te kopen met 15% korting.
Vervoer:
 • Met de auto: zie de routeplanner van de ANWB of gebruik een navigator.  
 • Met het openbaar vervoer: zie www.depoort.org.
 • Poolen: als je wilt poolen met andere deelnemers dan kun je ons dit mailen; wij zullen dan je verzoek doormailen naar andere deelnemers (via bcc).
Meer info: Jetty Heynekamp: tel. 0594-621807. E-mail: info@mindfulnesstraining.nl
N.B. Frits en Jetty zijn niet bereikbaar tussen 10 januari – 5 maart 2019.
Opgave: Door het digitale aanmeldingsformulier hieronder in te vullen en te verzenden; aanmelding kan ook door het info- en aanmeldingsformulier als pdf te downloaden en blz. 3 te printen, in te vullen en op te sturen. Je aanmelding is pas geldig als ook een aanbetaling van € 150 is overgemaakt, z.s.m. te storten op IBAN-nummer NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid en Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘Groesbeek 2019’. Hierna krijg je als bevestiging een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het resterende bedrag dan uiterlijk een paar dagen voor aanvang van het weekend worden overgemaakt.Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite via de mail een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf in Huize Elisabeth.
AVG: Klik hier voor de Algemene Voorwaarden en klik hier voor het Privacy Statement van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness.

ON-LINE AANMELDINGSFORMULIER

Ik wens mee te doen aan de workshop Compassie in je leven vr 31 mei t/m zo 2 juni 2019 in Groesbeek.

Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen – om welke reden dan ook – niet kan of niet wil doen, ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleiders niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.

  Voornaam en achternaam:
  M / V ManVrouw
  Geboortedatum:
  Indien van toepassing: bedrijfsnaam:
  Telefoon:
  Adres (straat en huisnummer):
  Postcode:
  Woonplaats:
  E-mailadres:
  Beroep/dagbesteding:
  Ervaring mindfulnessbeoefening in het kort (methode(s), waar bij wie, sinds hoe lang, regelmaat):
  Kosten (inclusief 21% btw, koffie/thee en een dagelijkse lunch, exclusief overnachtingen):
  Naam en (mobiel) telefoonnummer contactpersoon bij eventuele noodgevallen:
  Opmerkingen:
  Datum:
   
  N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.
  N.B. Je aanmelding is pas geldig als de aanbetaling van € 150 is geregeld,  z.s.m. te storten op IBAN-nummer NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid en Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘Groesbeek 2019’.
  Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 30 administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite wordt 80% van het deelnametarief in rekening gebracht. Bij het niet op komen dagen wordt 100% van het deelnametarief in rekening gebracht.